Quiz logo

Neurosurgery Quiz 1
(NSQ1; August 2002)
Answers & Explanations


Disclaimer
The Neurosurgery Quiz (NSQ) is intended only for medical students and neurosurgeons and neurosurgery trainees as an educational tool. Medical information is ever changing and information on these pages should not be used for patient management purposes.

1. Typical CT and MRI appearances of the low grade glioma are: (Which of the statements below are correct)

a: On CT: low-density non-enhancing
b: On CT low-density enhancing
c: On T1-MRI: low-signal non-enhancing
d: On T1-MRI: high-signal non-enhancing
e: On T2-MRI: high signal
f: On T2-MRI: low signal


b, c and d
a, c and e
b, d and e

Answer: a,c and e
Look up : Bernstein M, Bampoe J. Low-grade glioma. In: Neuro-oncology The Essentials. Eds. Bernstein M, Berger MS. Thieme Medical Publishers Inc, New York 2002 pp 302-308

2. Median survival for Low Grade Glioma is 4-7 years:
True
False

Correct Answer: True
Look up: Bernstein M, Bampoe J. Low-grade glioma. In: Neuro-oncology The Essentials. Eds. Bernstein M, Berger MS. Thieme Medical Publishers Inc, New York 2002 pp 302-308

3. A poor prognostic factor relating to the survival from low grade glioma is age < 40 years:
True
False

Correct Answer: False
Information: Other poor prognostic factors are: contrast enhancement and mid-line shift on initial scanning
Look up: Bernstein M, Bampoe J. Low-grade glioma. In: Neuro-oncology The Essentials. Eds. Bernstein M, Berger MS. Thieme Medical Publishers Inc, New York 2002 pp 302-308

 

4. Definition of coma is: ''inability to obey commands, utter words, open eyes''
True
False

Correct Answer: True
Look up: Narayan RK. Closed head Injuey. In: Principles of Neurosurgery. Eds.: Rengachary SS, Wilkins RH. Mosby-Wolfe, London 1999 pp 16.1-16.20

 

5. In a conscious head-injured patient by how many folds does presence of a linear vault fracture increase the incidence of intracranial haematoma?
100
400
800

Correct Answer: 400
Look up: Narayan RK. Closed head Injuey. In: Principles of Neurosurgery. Eds.: Rengachary SS, Wilkins RH. Mosby-Wolfe, London 1999 pp 16.1-16.20

6. In a comatose head-injured patient by how many folds does presence of a linear vault fracture increase the incidence of intracranial haematoma?
10
20
50

Correct Answer: 20
Look up: Narayan RK. Closed head Injuey. In: Principles of Neurosurgery. Eds.: Rengachary SS, Wilkins RH. Mosby-Wolfe, London 1999 pp 16.1-16.20

 

7. What is Frankfurt plane:
lower border of the orbit and lower border of the external acoustic meatus in a horizontal plane
upper border of the orbit and upper border of the external acoustic meatus in a horizontal plane
lower border of the orbit and upper border of the external acoustic meatus in a horizontal plane

Correct Answer:
Reference:

8. Up to 48% of the patients with shunt infection could present without fever:
True
False

Correct Answer: True
Look up: Moore LE, Ellenbogen RG. Cerebrospinal fluid shunt infections. In: Infecions in Neurological Surgery. Eds. Osenbach RK, Zeidman SM. Lippncott-aven, Philadelphia, 1999 pp 199-208

 

9. Up to 30% of patients in who cerebrospinal fluid culture was positive had negative gram stain:
True
False

Correct Answer: False
Look up: Moore LE, Ellenbogen RG. Cerebrospinal fluid shunt infections. In: Infecions in Neurological Surgery. Eds. Osenbach RK, Zeidman SM. Lippncott-aven, Philadelphia, 1999 pp 199-208

 

10. Which year was the Royal college of Surgeons of Edinburgh (RCSEd) founded?
1905
1705
1505

Correct Answer: 1505
Look up:www.rcsed.ac.uk

 


Main Page Annals of Neurosurgery, 2002